Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία ασκεί μέχρι σήμερα. Σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία ήρθε από πολύ μικρή ηλικία λαμβάνοντας ερεθίσματα και γνώσεις από τον πατέρα του. Ασχολείται όμως ενεργά και συνειδητά με την φωτογραφία από το 1984, λίγο πριν τα φοιτητικά του χρόνια. Στην Ελλάδα πήρε την πρώτη του διάκριση (αργυρό μετάλλιο) το 1989 στον ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. 
Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης από το 1982. Από το 1998 μέχρι το 2013 εκλέγεται στο συμβούλιο της ΕΦΕ , στην θέση του Γενικού Εφόρου, ενώ από το 2014 εκλέγεται Πρόεδρος.  Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμιναρία, διαλέξεις και workshops στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Οικονομόπουλος Νίκος, Παπανικολάτος Λάμπρος, Μουζακίτη Ελένη, Λυκάκης Μάνος, Μυριαγκός Γιώργος, Γιωτόπουλος Βαγγέλης, Δουζλατζής Άκης, Law John, AL Shamse Saeed, Berlingieri Nicolas) (πορτραίτο, φωτογραφία δρόμου, γυμνό, boudoir, στούντιο φλάς, editing and sequencing, lightroom, photoshop) Από το 1999 μέχρι σήμερα, διδάσκει τεχνική και αισθητική της φωτογραφίας στα σεμινάρια για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους που διοργανώνει η ΕΦΕ Κρήτης, αλλά και σε σεμινάρια που διοργανώνουν σύλλογοι δασκάλων, οδοντιάτρων, μηχανικών κ.α. που θέλουν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις πάνω στη φωτογραφία. Έχει γράψει σημειώσεις για σχεδόν όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής φωτογραφίας (σύνθεση, ψηφιακές μηχανές και χρήση τους, είδη φωτογραφίας, φωτομέτρηση, φιλμ, φωτογραφικοί φακοί, χρώμα, κ.α.)
Από το 2008 είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας καλλιτεχνών φωτογράφων GPU (Global Photographic Union) ενώ από το 2009 εκλέγεται στην θέση του Γενικού Γραμματέα της. Κατέχει τους παγκόσμιους καλλιτεχνικούς τίτλους , GPU Zeus, GPU Cr3, EFIAP/b, ESFIAP, PSA 3*.
Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις,σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική έκθεση τον Μάρτιο του 2008 στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης. Φωτογραφίες του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές εκδόσεις και ημερολόγια.
Έχει λάβει μέρος σαν κριτής σε πολλούς εθνικούς αλλά και παγκόσμιους διαγωνισμούς καλλιτεχνικής φωτογραφίας.